Welkom op LETS-kring Peel en Maas

Wat is LETS?

Het is een ruilsysteem en werkt op basis van tijd die de mensen aan elkaar besteden. Je kunt als lid je eigen hobby’s, kennis, tijd of spullen die je niet meer nodig hebt inzetten om punten te verdienen. In Peel en Maas willen we dat graag met de ??? gaan doen, Hans Kolk denkt na hoe we dat het beste kunnen gaan realiseren.Hoe we dat gaan doen komen we snel op terug. Dus kun je diensten of goederen waar je behoefte aan hebt afnemen van andere leden in ruil voor een wederdienst of punten. Bijvoorbeeld iets waar je zelf niet zo goed in bent of geen tijd/energie voor hebt. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen, kun je anderen helpen én heb je de kans om met gesloten beurs andere hobby’s uit te proberen of iets te leren.
Een LETS-kring is dus een ruilkring. LETS staat voor Local Exchange Trading System, in het Nederlands: lokaal ruilhandelsysteem. Mensen uit de gemeente Peel en Maas e.o. wisselen in een lokale groep diensten en goederen met elkaar uit zonder dat daar een euro aan te pas komt.
Er kan van alles ‘geruild’ worden: van het plakken van een fietsband tot huiswerkbegeleiding, of het boek dat je uitgelezen hebt. Het handige van een ruilkring is dat er niet enkel 1-op-1 geruild kan worden. Je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen.
Een voorbeeld:
 • Mariet schildert een deur bij Ellen.
 • Ellen kookt een avondmaaltijd voor Jan.
 • Jan reinigt de oprit van Selma.
 • Selma maakt gordijnen op maat voor Inge.
 • Inge verzorgt een cursus waar onder andere Erkan bij aansluit.
 • Erkan laat de hond uit van Jonathan.
 • Jonathan ruilt zijn fiets met Mariet.

Al deze ruils worden bekostigd met een aantal sunny’s. In de toekomst worden de Sunny’s mogelijk ook geaccepteerd door lokale ondernemers.
Hoe werkt het?
Binnen de LET’S-kring Peel en Maas wordt alle inzet gelijkwaardig beloond, of je nu ramen lapt, juridisch advies geeft of een taart bakt. Een uur is een uur. Als lid geef je aan welke diensten of goederen je aanbiedt en vraagt. Dit vul je in op een gekoppelde website, daar is al het vraag en aanbod te vinden.
Wanneer je wilt handelen met een ander lid, maak je via de Cyclos pagina, per telefoon of e-mail een afspraak over de klus en het aantal te betalen Sunny’s. Op Cyclos kun je tevens je gegevens beheren, je Sunny saldo inzien, advertenties maken en Sunny’s overboeken.
Bij een dienst worden soms euro's gevraagd voor te maken onkosten. Maak vooraf goede afspraken over de vergoedingen om misverstanden te voorkomen.
Een ruil ziet er als volgt uit:
 1. Stap 1. Je ziet een passende vraag of een passend aanbod in het overzicht.
 2. Stap 2. Je reageert op een vraag van een deelnemer. Je hebt datgene te bieden wat gevraagd wordt. (Dat kan ook als je dit aanbod niet vermeld hebt.)
  Of:
  Je reageert op een aanbod van een deelnemer. Je wilt gebruik maken van die dienst. (Dat kan ook als je deze vraag nog niet gesteld had.)
 3. Stap 3. Je stuurt de betreffende persoon een berichtje dat je met hem/haar wilt handelen.
 4. Stap 4. Je maakt een afspraak: hoe, wat en wanneer.
 5. Stap 5. De dienst wordt gedaan.
 6. Stap 6. De opdrachtgever geeft aan of hij/zij tevreden is (waarom wel of waarom niet). Spreek als dit nodig is af dat er nog iets toegevoegd wordt, of dat er meer of minder worden betaald.
 7. Stap 8. Betalen met ???  via de website. De ontvanger van de Sunny’s zorgt ervoor dat de betaler een digitale factuur krijgt.
  De betaler kan de ???  ook direct over maken. De afwerking moet binnen één week na de datum van de dienst gebeuren, liefst dezelfde dag.
 8. Stap 9. Controleer je transactie.
Als je de deelnemers en hun kwaliteiten kent, kun je ook rechtstreeks iemand aanspreken voor een aanbod of vraag.
Hoe doe ik mee?
Eerst meld je je aan als deelnemer van de LETS-ruilkring. Je krijgt toegang tot de Cyclos-pagina waar je kunt zien wat er allemaal gevraagd en aangeboden wordt. Je zet hier ook je eigen vraag en aanbod op.
Nu ga je op zoek naar een klus die je voor iemand kunt doen. Daarmee verdien je je eerste punten. Je kunt nu ook een dienst laten verrichten. Dat hoeft niet door dezelfde persoon te zijn als waarvoor jij iets gedaan hebt, we ruilen immers binnen het netwerk.
Het is handig om iets aan te bieden waar ook interesse voor is, of uit te blinken in wat al aangeboden wordt.

Heb je interesse? Wil je meedenken? Kom kennismaken op een (k)LET’S-café. Zie de evenementen op onze facebookpagina (www.facebook.com/letspeelenmaas of stuur even een berichtje. Het lijkt ons leuk om jullie te ontmoeten.


Groetjes Kim Els en Margreet